De koffer

De koffer met foto’s en documenten is momenteel bij: Meine van der Sluis

In deze bruine koffer heeft Titte van der Sluis, de oudste zoon van Meine en Zwaantje, na het overlijden van zijn ouders alle foto’s en documenten uit de nalatenschap verzameld . Deze koffer reisde langs de geïnteresseerde familieleden. Eind vorige eeuw was dat de enige handige manier om iedereen met dit deel van de erfenis kennis te laten maken. Titte zijn broers, zijn zussen, de pake- en beppesizzers hebben in de eerste jaren na het overlijden van pake Meine, allemaal de koffer wel een keer gezien.

Zo ging het ook met mij. Ergens midden jaren ’80 kwam de koffer bij ons langs. Even vond ik het wel leuk om in die oude foto’s te sneupen. Maar heit en mem zochten wel een paar foto’s uit, om bij de fotograaf te laten kopiëren. Genealogie, de hobby van omke Titte boeide mij destijds helemaal niet. Maar vele jaren later, na het overlijden van mijn schoonouders, kwam het besef dat je op een gegeven ogenblik niet meer kon vragen hoe het precies zat met een familieverband.  Na een cursus bij Tresoar ging ik zelf in de archieven sneupen en kreeg ik toch de smaak te pakken.

Toen mijn heit Fekke met mem een keer bij ons op bezoek kwam, kreeg ik eerst de koffer in handen gedrukt. Daarbij zei hij: Ik weet niet of je deze herkent, maar ik denk dat je hier nu wel in geïnteresseerd zult zijn. Was ik het bestaan van die koffer toch helemaal vergeten!

Maar wat bleek die koffer een prachtige bron voor onze familiegeschiedenis te zijn. Honderden foto’s, documenten, prachtig! Toen ik dit ook aan mijn broers liet zien waren ze meteen enthousiast. Maar we zagen ook dat de kwaliteit van het materiaal al behoorlijk achteruit was gegaan.

De tand des tijds, zo nu en dan een slechte kwaliteit fotopapier of slechte fixatie, vele vingerafdrukken, vlekken, ontbrekende schutbladen, slordig omgeslagen bladzijden met gekreukelde foto’s als resultaat, stapels losse foto’s in enveloppen: Er moest hoognodig iets gebeuren, of een groot deel van dit materiaal was straks echt verloren.

Bij een familiereünie werden onze plannen warm onthaald. We ontvouwden daar meteen onze plannen met dit gezamenlijke bezit:

 • We gaan alle foto’s en documenten uit de koffer inscannen en via een website voor de familie ontsluiten. Dan kan iedereen het materiaal bekijken, voor zichzelf afdrukken, enz. zonder dat de originelen verder achteruit gaan. Sommige bijzondere foto’s zullen we proberen digitaal te restaureren.
  Status: Het scannen is klaar. Zowel de foto’s als  de documenten staan inmiddels op de site
 • De originele foto’s en documenten allemaal goed archiveren in de koffer. Zoveel mogelijk in plastic hoezen of mappen, indien nodig schutbladen toevoegen, foto’s beter opplakken in de bestaande albums, enz. Verder heb ik een inventaris gemaakt, zodat altijd gecontroleerd kan worden wat er aan familiebezit in de koffer zit. Deze inventaris staat hier binnenkort.
  Status: De foto’s zijn allemaal goed opgeborgen. Het archiveren en het opmaken van de inventaris is gebeurd.
 • Onderhoud en verbeteren website. Meldingen van veranderingen en berichten automatiseren, waardoor iedereen automatisch bericht krijgt. De backup van de site moet nog verbeterd worden.
 • Bijhouden wie (tijdelijk) op de koffer past. Omdat alles nu online staat is het beter dat de koffer zo weinig mogelijk onderweg is. Maar ik heb natuurlijk niet het recht om dit tegen te houden. Niet iedereen heeft voldoende kennis of feeling met internet. Ik mag alleen maar (tijdelijk) op de koffer passen en dat probeer ik zo goed mogelijk te doen.
  Status: Bovenaan deze pagina wordt nu vermeld waar de koffer is.
 • De inhoud van de koffer is foto voor foto, document voor document doorgenomen met Fekke en Anna en Willem en Jantje. Deze gesprekken zijn opgenomen en worden nog uitgewerkt. Doel is achtergrondinformatie te krijgen bij mensen, foto’s en situaties.
  Status: De gesprekken zijn grotendeels uitgewerkt
 • Een volgende fase is om de resultaten van het genealogisch onderzoek toe te voegen.
  Status: Uit het Genealogisch programma Aldfaer is een export op de site gezet.

De inventarislijst van de koffer kan hier als PDF worden geopend:
Inventarislijst koffer koffer
Dit document kan geopend worden met bijv. Adobe Reader